SZC logo

Kecskeméti SZC

OM kód: 203041/002 | 6090 Kunszentmiklós, Apostol P. u. 2-6.

Intézmény logo

Kecskeméti SZC Virágh Gedeon Technikum

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA

Hírek

2024. ápr. 30.


VG

    Tanulmányi kiránduláson vettünk részt a Pridgeon &Clay Kft-nél

    2024.03.14.-én a 2/10/1 hegesztő osztállyal tanulmányi kirándulásra mentünk a Pridgeon &Clay Kft , préstechnikával előállított autóipari termékek gyártásával foglalkozó, amerikai tulajdonú cég apostagi üzemébe.

    Tanulmányi kiránduláson vettünk részt a Pridgeon &Clay Kft-nél

    A Pridgeo&Clay Kft 1991 óta működik Apostagon, 
    Az apostagi autóipari cég anyavállalata az amerikai Grand Rapids-ban található. 
    A John Pridgeon és Donald V. Clay által 1948-ban létrehozott vállalkozás ma a világ egyik legsikeresebb fémmegmunkálója, és amellett sem szabad elmenni szó nélkül, hogy a különböző gyártási technológiák vezetőjeként és szakértőjeként a szakmában igen nagy népszerűségnek örvendenek. 
    A Pridgeon & Clay a legnagyobb független, értéknövelt autóipari préselt és finomlemez alkatrészek gyártója és szállítója az Egyesült Államokban.
     John Pridgeon és Donald Clay által 1948-ban alapított vállalat a Grand Rapids-i, Michigan-i gyökereiből nőtte ki magát, és mérnöki, tervezési, A2LA-akkreditált tesztelési és gyártási szolgáltatásokat nyújt olyan iparágaknak, mint az autóipar, nehéz tehergépjárművek, mezőgazdaság, akkumulátor, üzemanyagcella és alternatív energia. 
    Több mint 80 mérnökkel és több mint 1000 alkalmazottal a világ minden táján a Pridgeon & Clay rendelkezik a tapasztalattal, hogy termékeket fejlesztési fázisból prototípuson keresztül sorozatgyártásig kísérjen. A vállalatnak több mint 100 présük van a világ minden táján, hogy megfeleljenek az ügyfelek igényeinek.
    A cégcsoport az évek során multinacionális vállalattá fejlődött. Európában szinte minden autóipari cégnek gyártanak, és szállítanak termékeket.
    Beléptek a nemzetközi piacra, az Egyesült Államok és Magyarország mellett Mexikóban is vannak gyártósoraik.
     Bár az autóalkatrészeket gyártó cég fő profilja még mindig a kipufogó alkatrészek préselése, úgy érzik, hogy a cégcsoportnak szinte kötelessége megfelelni a fenntarthatóság alapelveinek. 
    Éppen ezért nem titkolt céljuk ennek a fő profilnak a megváltoztatása. 
    Azon dolgoznak, hogy a jelenlegi alkatrészek gyártása helyett az elektromos autókban felhasznált alkatrészek gyártása felé mozduljanak el.
     Emellett természetesen nagy hangsúlyt fektetnek energiafelhasználásunk csökkentésére és az alternatív megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségek kiaknázására is.
      
    A gyárlátogatásra a 15 fő hegesztő tanulót elkisérte Vincze Csilla szakmai oktatásért felelős igazgatóhelyettes, Szabó István és Éliás József szakmai tanárok.
    A gyár bejáratánál fogadott bennünket a cég  EHS koordinátora, valamint az üzemvezető.
      
    A gyárban előírt munkavédelmi eszközök felvétele után felkisértek bennünket a tárgyalóterembe, ahol rövid tájékoztatást kaptunk a Kft tevékenységéről, a gyártott termékekről, a gyárban alkalmazott préselési, hegesztési technikákról.
     
    A rövid tájékoztató után 2 csoportban lekisértek bennünket a gyártóüzembe, ahol egy olyan szakember, aki 10 évvel ezelőtt itt végzett a Virágh Gedeon szakiskolában hegesztőként, bemutatta a gyártási folyamatokat, az alkalmazott hegesztési technikákat.
    A hegesztőüzemben nagy figyelemmel néztük az ellenállás-és MIG/MAG hegesztő gépek működését, azok technológiai támogatását, a  MIG/MAG (FANUC) hegesztő robotok által végzett munkadarabok elkészítését. 
       
    Felhivták a figyelmet a gyártáselőkészítés folyamatára, bemutatták a gyártásterv alapján a hegesztőgépek felkészítését, szerszámcsere, dokumentáció, ellenőrzések folyamatát.
    Megtekintettük a szerszámüzemet, ahol a présgépek, és a hegesztőgépek részére készítenek kinyomó szerszámokat, befogótárcsákat.
     
    Nagyon érdekes volt látni, hogy a nagy gépek présgépek  részére hogyan készítik el a preciziós szerszámokat, melyeket milliméter pontossággal készitik a gyártóüzemben a termékeket.

    A mérőszobában megtekintettük a roncsolásmentes, valamint a roncsolásos vizsgálatok folyamatát, ahol a késztermékek vizsgálatát végzik, a megrendelő kérése alapján készített termékeken.
    Számunkra a folyadékbehatolásos vizsgálatot mutatták be, mely a következőképpen működik:
    kapilláris hatás elvén az alacsony viszkozitású folyadék beszivárog a felületen nyitott folytonossági hiányokba, onnan porózus előhívószerrel ugyanezen az elven a felszínen kimutathatóvá válik.
    Érdekes volt látni a fluoreszkáló folyadékot, mely a legkisebb felszini, illetve repedéshibát is kimutatja az anyagon.

    A kb. 3 órás gyárlátogatás során nagyon sok olyan folyamattal ismerkedtek meg a tanulók, melyet elméletben tanultak, de még gyakorlatban nem láttak, igy sok tapasztalattal gyarapodott a tudásuk.
    Kunszentmiklós 2024. 03. 20

     

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Büntetés-végrehajtás pályaorientációs tájékoztatót tartott nálunk a duális képzésről

    Büntetés-végrehajtás pályaorientációs tájékoztatót tartott nálunk a duális képzésről

    2024.05.14-én iskolánkba látogatott a Szegedi Fegyház és Börtön képviselője, aki tájékoztatást tartott a 12. évfolyamos rendész tanulóknak a büntetés-végrehajtás által kínált duális képzési lehetőséggel kapcsolatban.

    2024. máj. 15.


    VG

    Szakma Sztár Fesztiválon jártunk

    Szakma Sztár Fesztiválon jártunk

    A KSZC Virágh Gedeon Technikumának 9. orientációs osztályával 2024.04.24. napján Budapesten, a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon jártunk a KSZC Kandó Kálmán Technikum szervezésében.

    2024. máj. 10.


    VG

    OSZKTV regionális fordulójába jutottunk reál tantárgycsoportban

    OSZKTV regionális fordulójába jutottunk reál tantárgycsoportban

    Évek óta hagyományosan elindulunk az OSZKTV versenyen hegesztő tanulóinkkal. A regionális fordulóba jutás az elsődleges cél. Az idei tanévben három fő vett részt a megmérettetésen.

    2024. máj. 8.


    VG


    Partnereink

    SZC logo

    Kecskeméti SZC


    Kecskeméti SZC Virágh Gedeon Technikum

    6090 Kunszentmiklós, Apostol P. u. 2-6.

    Telefon: 76/550-180

    E-mail: viragh(kukac)kecskemetiszc.hu

    OM azonosító: 203041/002

    Felnőttképzési nyilvántartás száma: Fnysz: E-001288/2015


    2024Kecskeméti SZC Virágh Gedeon Technikum